Over wie ik ben

profielfoto website over 3.png

Naast al het andere van wat en wie ik ben, ben ik vooral moeder van mijn twee volwassen kinderen, Bouwe en Liora. De zorg voor mijn kinderen heeft mij een groot gevoel van verantwoordelijkheid gegeven. Het heeft mij laten zien en voelen wat de kracht van liefde en kwetsbaarheid is. Hen de ruimte geven en vasthouden en beschermen, heeft een bijzonder intens gevoel gegeven. Maar ook nu, heeft het in vertrouwen loslaten een grote waarde. Het heeft mij de bevestiging gegeven dat loslaten niets te maken heeft met laten vallen. Daar mogen we allemaal veel meer op vertrouwen; het vormt altijd de sleutel naar vrijheid.

***

Mijn wieg stond in Ternaard, in het noorden van Friesland aan de kust van de Waddenzee. In oktober 1964 werd ik als jongste in een gezin van negen kinderen geboren. Dochter van een veeboer, agrariër, hovenier en boswachter; mijn vader. Een man die in mogelijkheden dacht, inspirerend was en zijn hart volgde. Het hart van mijn moeder was groot en haar vleugels reikten altijd ver genoeg om bescherming te bieden. Als pioniers werd het landleven in Friesland voortgezet op de bodem van de Zuiderzee. Daar heb ik vanaf mijn zevende jaar mijn jeugd geleefd. Ik heb een stad zien groeien, een volk zien ontwikkelen en een landschap zien ontplooien. De zoute grond werd een zoete vruchtbare aarde. In 1996 ben ik met mijn gezin op de Utrechtse Heuvelrug komen te wonen. We genieten hier van de prachtige oude bossen en mooie weidelandschappen. En steeds weer, als we de lange snelweg van de A6 door de polder rijden richting het noorden, drijven herinneringen naar boven en ontroert dit weidse landschap mij. Eveneens weten de zoute zeelucht en schreeuwende meeuwen, mijn gevoel te raken.

Het mooie plaatje waar ik graag aan had willen voldoen, heb ik in 2000 los moeten laten. En ben ik gescheiden van de vader van mijn kinderen. Al snel ontmoette ik mijn tweede man. In die periode heb ik het meest over mijzelf geleerd, wie ik was en wat ik wilde. Ik zag mijn gedrag als pleaser, ik leefde niet voor mijzelf en werd daar op verschillende manieren mee geconfronteerd. In 2008 stond alles op de kop. Nog nooit heb ik zo duidelijk voor mijzelf gekozen als in deze periode van scheiden. Ik kon niets anders dan vertrouwen op mijn gevoel dat het goed was. Met de steun en begrip van mijn kinderen, die toen 17 en 15 jaar waren, kon ik dit proces doorzetten.
In maart 2018 ben ik met mijn grote liefde Barry getrouwd. We hebben elkaar in 2006 als collega's ontmoet. In 2008 was het duidelijk dat we ons erg tot elkaar aangetrokken voelden, hoe onhandig dat ook was en voelde. In 2010 zijn we gaan samenwonen, dit was de meest logische stap die we samen namen. Barry speelt een belangrijke rol achter de schermen van Metafoor Schrijver. Eveneens als mijn zoon Bouwe. Barry redigeert al mijn teksten en stelt kritische vragen over de inhoud. Dat houdt mij scherp en de teksten duidelijk voor de lezer. Bouwe heeft deze site gebouwd en doet de onderhoud ervan. Ook komt hij vaak met leuke ideeën en tips en kunnen we fijn brainstormen. 

Als metafoor schrijver en als mens, is het leven met al zijn elementen, een grote inspiratie voor mij. Ik hou van de natuur de dieren en de mensen. Ieder mens is uniek in zijn eigen zijn en wezen. Als mentor en coach, heb ik ruim 14 jaar mensen vanuit de WSW (wet sociale werkvoorziening) en mensen vanuit reïntegratie projecten begeleid. Dit waren hoog en laag opgeleide mensen, maar ook met verstandelijke, lichamelijke en psychische beperkingen. Daarnaast heb ik ook mensen met een TBS regeling begeleid om weer in de maatschappij mee te kunnen draaien.
Door gewerkt te hebben met mensen met deze verschillende achtergronden en niveaus, heb ik leren zien dat er in de algemene zin niet veel verschillen zijn. Als individu zijn we allemaal uniek maar in het geheel genomen hebben we één doel; het doel om een goed leven te hebben.
In dat leven verzamelen we onze eigen ervaringen uit verschillende gebeurtenissen, die in combinatie met emoties onze herinneringen vormen. Herinneringen gaan gepaard met geuren, geluiden en zelfs kleuren en vormen. Het bepaalt vaak ons gedrag en beïnvloedt de keuzes die we verder in het leven maken. Maar creëert ook obstakels die we tegen komen of het weerhoudt ons om iets te ondernemen wat we graag willen.

Door mijn NLP opleidingen, Practitioner en de Practitioner Master, heb ik mijn eigen talenten ontdekt. Wetende dat ze er altijd al waren maar ervan overtuigd dat ik er niet zoveel mee zou kunnen. Een mens heeft veel belemmerende overtuigingen die een ongelooflijke macht hebben over wat we doen, denken en laten. Het schaadt vaak onze eigenwaarde en laat ons een leven leiden dat aan normen en waarden voldoet. Normen en waarden die we ons zelf hebben opgelegd of van anderen hebben aangenomen.
Ik was daar in ieder geval een ster in. Ik leefde een leven om anderen tevreden te stellen en dienstbaar te zijn. Toen ik me daar bewust van werd, heb ik al mijn belemmerende gedachten gespot en gestopt. Loslaten van oude patronen en gewoontes lukt prima als je bewust bent van hoe je handelt en je kunt inzien wat het je oplevert. Voor mij ging er een nieuwe wereld open. Wat ik altijd dacht te zijn veranderde. Analyseren, observeren en schrijven, waren altijd al talenten van mij. Als kind deed ik niet anders. Ondanks dat ik ze al mijn hele leven bij mij draag, heb ik ze nooit als een kwaliteit gezien. De kracht van mijn eigen authenticiteit zet ik nu, samen met mijn NLP gereedschap in.
Maar vooral ook mijn intuïtie, wat sterk in mij is ontwikkelt. De rode draad die door mijn gehele werkwijze en levensstijl loopt, is 'de kracht van de gedachten'. Van die kracht ben ik mij zeer bewust en laat ik anderen graag ervaren welke invloed gedachten hebben op het leven en de keuzes die je daarin maakt. De universele wet van aantrekking, 'aantrekkingskracht', heeft altijd mijn aandacht.

Het houden van een interview en de van daaruit geschreven persoonlijke metafoor, is een methode die ik zelf heb ontwikkeld. Deze combinatie maakt dat het een mooi en zeer krachtig instrument is, waarmee iedereen die openstaat voor verandering, tot inzicht kan komen en zijn eigen oplossingen kan ontdekken. De kracht van de gedachte is altijd de rode draad tijdens coaching en training.
Na het behalen van mijn therapeutschap van Touch of Matrix, heb ik de training 'Van Ballast naar Balans' ontwikkeld. De energetische TOM methode sluit prachtig aan bij mijn visie, in vertrouwen loslaten, 'de sleutel naar vrijheid'.

Anna-Martine Banga


Opleidingen en trainingen

  • Touch Of Matrix in Enschede. 2015 / 2016 - Certificatie Therapeut
  • Sinds 2014 tot heden leerling van Abraham Hicks
  • Jaartraining 'De Vier Vragen' van Byron Katie, bij Liane den Hartog in Amsterdam. 2015 / 2016
  • NLP practitioner en NLP Master practitioner bij New Life University, Anatol Kuchepeta. 2010 / 2012 Certificatie Master van Richard Bandler

Ontwikkelingen / activiteiten / interesses

  • Sessie van Sirius Energie Methode (SEM) Bert van der Beek, mei 2017
  • Assisteren tijdens Touch of Matrix module Inspiratie in Enschede, maart 2017
  • Assisteren tijdens Touch of Matrix basis opleiding in Woerden, Februari 2017
  • Assisteren tijdens Touch of Matrix basis opleiding in Enschede, oktober 2016
  • Abraham Hicks seminar in Rome, september 2016

 

Zijn wie je bent is kracht, laten zijn is vrede
— Anna-Martine Banga