Pieken en Dalen

Wanneer we in een flow zitten ervaren we veel voldoening in een opwaartse spiraal van het leven. Geen onzekerheden, geen angsten, maar een duidelijk doel voor ogen waarin we volledig vertrouwen op onze kwaliteiten. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan. De concentratie is scherp. Impulsen ontstaan bij plotselinge obstakels. We handelen vanuit vertrouwen en weten wat we doen, zonder ons te laten afleiden door onzekerheden. Go with the flow! De pieken in het leven!

Maar wat als we uit de flow zijn? Dat is soms moeilijk te accepteren. Vooral als het langer dan even is. Uit de flow zijn wordt vaak ervaren als niet meer in balans staan, verliezen van grip op wat je wilt en kunt, waardoor je onzeker wordt. We gaan daarmee snel in ons denken zitten, op zoek naar het antwoord ‘waarom?’ en speculeren er op los. Je komt er niet veel verder mee. Het enige wat het doet is een aanslag op je gemoed en energie, waarmee je jezelf in de put denkt. Over deze put ga ik het nu niet hebben, daar zal ik een volgende keer een blog over schrijven, we blijven nu in het dal.

Uit de flow zijn is even normaal, als in de flow zijn. Het hoort erbij. Het leven heeft nu eenmaal pieken en dalen. Maak die dalen niet te diep, door er een zorg van te maken. Wanneer je in het dal zit, mag je uitrusten, even uit de wind. Ga maar liggen in het gras en tuur naar de wolken. Je hoeft even helemaal niets! Geef je lichaam de rust die het nodig heeft. Daarmee maak je jezelf klaar voor de volgende flow. Want echt, die gaat weer komen. Door te accepteren wat is zal je rust gaan ervaren. Vertrouw daarop. 

In het dal mag je bloemen plukken, genieten van de geuren en doen wat goed voor je is. Dat betekent, luisteren naar wat van binnenuit om jouw aandacht vraagt. Lach naar de stemmetjes in je hoofd die je klein en angstig maken en je de berg willen opjagen, omdat het vindt dat je daar actief ‘hoort’ te zijn.

Accepteren wat is, geeft rust. Dat kan verwarring geven met ons denken, waarvan je zoveel moet. Luister niet naar de gedachten die je iets verplichten, geloof ze niet. Evenals wat anderen vinden en mochten denken, dat mag ieder zelf weten. In het dal gaat het om jou en het opdoen van nieuwe energie en inspiratie, waarmee je nieuwe mogelijkheden creëert.

Als je eenmaal weet hoe het werkt, ga je de periodes in het dal vertrouwen en ervaren als rustplek voor de volgende flowreis.