Onkruid of Bloem

Boterbloemen, madeliefjes, fluitenkruid en hondsdraf, ik zie ze overal in de bermen bloeien. Sommige daarvan worden getolereerd in de gemeentelijke bloemperken. Daar geniet ik van. De gemeentelijke bezuinigingen hebben op deze wijze een voordeel voor de wilde planten, welke ook wel onkruid worden genoemd. 

Als kind ben ik grootgebracht met de gedachte dat onkruid niet bestaat. Mijn ouders verdiepten zich in de wereld van de kruiden. Zo kregen wij de bladeren van de paardebloem en duizendblad op onze boterham met kaas. En de brandnetels verdwenen in de soep. Dat was gezond. Dat wij dit thuis aten durfde ik op school niet te vertellen. 

Ik denk dat velen met mij de bloemenpracht in de bermen kunnen waarderen. Hier in huis staan de boterbloemen met graspluimen in een vaasje. In de avond sluiten deze bloempjes zich, wist je dat? Ze zijn schitterend als je er met andere ogen naar gaat kijken en het woord onkruid vervangt door de werkelijke naam. 

Onkruid is de naam voor een ongewenste plant. Het kost even moeite om naar iets wat bestempeld is als ongewenst, met andere ogen te zien. Daarvoor moet je schakelen. Gewenning vormt dan ook een blokkade om de wereld, of jouw wereld, anders te bekijken. Onkruid is een mooi voorbeeld, maar er zijn nog genoeg andere voorbeelden te bedenken. Probeer het eens in een situatie waarover je een stellige mening hebt. Onderzoek die mening eens. Stel jezelf de vraag; ‘is het waar?’ en dan vervolgens; ‘Kan ik zeker weten dat het echt waar is?’ Laat je maar goed verwarren door het antwoord en ontdek dat je jezelf snel vastlegt in een mening die bijna nooit waar is.

Zodra je beweging gaat krijgen in je stellig denkpatroon, zal zich een andere wereld voor je openen. En zullen er steeds meer bloemen bestaan.

Schermafbeelding 2015-05-12 om 23.37.16.png