Universele wet

De afgelopen week werd ik verrast met een geweldig cadeau! Een jaartraining van The Work van Byron Katie, gegeven door Liane den Hartog. De vier vragen van The Work vind ik magisch, daarom wil ik ze graag toepassen in mijn eigen leven en dus ook in mijn werk. De training stond al een jaar op mijn verlanglijst en aanstaande vrijdag is het zover. Ik ben zo blij als een kind!

Herken je dat? Dat dingen die je graag wilt, maar op de één of andere manier nog niet mogelijk voor je zijn, zo ineens op je pad belanden? In mijn leven zijn het er al zoveel dat ik ze niet meer kan tellen. Dat geeft mij vertrouwen in het goede. Ik zorg daarom dat mijn focus op het goede is gericht. We maken allemaal wel minder leuke dingen mee en ik geloof, dat hoe meer je de focus richt op wat goed is, er meer dingen ontstaan die goed zijn. Een universele wet, omdat alles wat je aandacht geeft groeit! 

Je hebt natuurlijk niet alles in de hand, maar in heel veel dingen wel. Ik neem als voorbeeld mijn timeline van Facebook. Gelukkig heb ik veel ‘vrienden’ die leuke en gezellige berichten posten, maar er zijn er ook die hun aandacht geven aan gewelddadige berichten. Berichten die ze delen en erbij vermelden hoe erg ze het vinden. Soms met vervelende bewoordingen, waaruit je kan opmaken dat het ze emotioneel heeft geraakt. Maar wie helpen ze met het delen van deze berichten? Sta jij er wel eens bij stil voordat je dergelijke berichten deelt? Want wat er vooral mee bereikt wordt, is het verspreiden van angst en ellende. En daarnaast worden anderen weer op het idee gebracht om dergelijk gedrag te vertonen, simpel door de kracht van aandacht!

Als er iets is waar je tegen bent, geef dan aandacht aan dat waar je voor bent! Met het delen van vrolijke en mooie berichten verspreid je de lach, warmte en het goede voorbeeld. Juist voor de mensen die het even niet makkelijk hebben, kan je met een leuk, lief en vrolijke Facebook post immers weer wat hoop en vertrouwen op het scherm toveren. 

Byron Katie heeft een bijzondere visie op de realiteit.
In de basis stelt ze deze vier vragen: 
1, Is het waar?
2, kun je absoluut weten dat het waar is?
3, Hoe reageer je, wat gebeurt er, als je die gedachte gelooft?
4, Wie zou je zijn zonder die gedachte?

De antwoorden op deze vier vragen, zijn steeds weer zo verrassend, dat ik mij er een jaarlang in ga vastbijten. Yeah!