Richtingsgevoel

In je hoofd kan je soms behoorlijk druk zijn met keuzes maken. Vaak is het gevoel al duidelijk, maar komen de gedachten ‘maar als dit’ en ‘wat als dat?’ Als het gaat om een keuze richting werk, speelt vaak de vraag of je er wel goed genoeg mee kan verdienen. Als het gaat om hobby, sport of vakantie, is de vraag of je het wel kan betalen. Wanneer het gaat om het omgooien van het roer, zie je al je zekerheden verdwijnen. Vaak zijn dat dan ook de redenen waarom je niet je gevoel durft te volgen. 

Als onze focus op geld ligt, zal geld voor veel dingen de reden zijn dat we iets wat we graag willen, niet doen. In deze optiek is het gezegde ‘Geld maakt niet gelukkig’ volledig juist. Dan zorgt geld er namelijk voor dat je dingen die je graag zou willen doen, niet doet. 

Wat als je nu wel gaat doen wat je gevoel aangeeft? 
Zelf ben ik twee keer getrouwd geweest. De breuk van mijn eerste huwelijk van 11 jaar, gaf mij veel pijn en verdriet, maar ook voelde ik dat het goed was, ik kon er gevoelsmatig niet omheen. Mijn tweede scheiding was een strijd. Hoe langer deze scheiding duurde, des te duidelijker het voor mij werd dat ik de juiste keuze had gemaakt. Het was niet makkelijk maar het voelde wel goed.
En vorig jaar heb ik na ruim 14 dienstjaren mijn baan opgezegd. Ik heb afscheid genomen van mijn ‘zekerheid’ en dat voelt nog steeds goed.

Een leven leven waar je niet gelukkig in bent, is ook een zekerheid. Je weet namelijk wat je hebt. Het onbekende wordt vaak gevreesd. Het niet weten hoe je toekomst eruit zal zien, geeft veel mensen angst, waardoor ze kiezen wat ze nu hebben.

Ik voel nu dat ik vanuit mijn kern leef en heb leren vertrouwen op het goede. Ik geloof erin dat zodra je een radertje in werking zet, er vervolgens andere ondersteunende radertjes mee gaan draaien. Radertjes waar je het bestaan nog niet van wist. Ik heb ervaren dat ik steeds op het juiste moment de hulp en de kansen aangeboden kreeg die ik nodig had.

Geld is voor mij niet een doel. Doordat geld ook energie is groeit het met je mee. En heus ik kan echt nog wel extra geld gebruiken om mijn plannen en ideeën vorm te gaan geven en uit te voeren, maar soms zijn er eerst nog andere dingen nodig. Dingen waar ik nu nog geen weet van heb, maar achteraf van zal zeggen, "het is goed dat dit eerst nog heeft plaats gevonden". In dat vertrouwen leef ik.

Niet iedereen hoeft drastische veranderingen te maken om gelukkig te zijn. Gelukkig niet. Mijn ouders van 92 en 89 jaar zijn al 67 jaar gelukkig getrouwd. Als kind heb ik ze ruzie zien en horen maken, maar ook dat ze elkaar weer warm knuffelden als de donkere wolk was overgedreven. 

Het gaat om de keuzes die je maakt, hoe klein ze ook zijn. Door te vertrouwen op je gevoel volgt het goede vanzelf. Het zijn de stappen die je vanuit het ‘nu’ zet, die je brengen wat je nodig hebt. Je hoeft je niet super positief op te stellen. Als je kan aanvaarden wat er is en kan doen wat nodig is, doe je vaak al genoeg om een positief leven te leven.