Advies uit het hart

Met de ervaringen die we zelf hebben opgedaan en van hebben geleerd, willen we vaak adviseren met wat iemand wel en niet moet doen. Goed bedoeld en vaak vanuit liefde omdat je de ander het beste wenst. Je wilt voorkomen dat ze tegen dezelfde hindernissen lopen dan jij hebt gedaan. Het is goed om je verhaal te delen. Een ander kan daar ook van leren. Maar het is net zo belangrijk om de ander de ruimte te geven om zijn eigen keuzes te kunnen maken. Dat is immers ook de bedoeling van het geven van advies.

Toch gebeurt het vaak dat de adviseur teleurgesteld is wanneer het advies niet wordt opgevolgd. Dat is jammer, want besef dat ieder advies gebaseerd is op eigen ervaring vanuit je eigen persoonlijkheid. Ieder mens is anders en doet zijn handelingen op zijn eigen manier. Wanneer je advies niet wordt opgevolgd, weet dan dat je iemand een verhaal rijker hebt gemaakt. Bij het niet opvolgen, betekent dat niet dat het ook in de wind wordt geslagen. Mensen nemen verhalen mee, ter overweging en ook om weer te delen. Soms past het en soms past het niet en wordt er een andere weg ingegaan.

Wanneer iemand jou een advies geeft is dat heel aardig. Ga daar als eerste vanuit. Besef vervolgens dat dit advies vanuit de visie en perceptie van die persoon is. Stel jezelf de vraag; past dit advies bij mij? 
Ook al heeft die persoon veel ervaring en wijsheid in pacht, ga bij jezelf te rade of je het advies kan gebruiken. Soms voelt het meteen goed, soms voelt het vreemd en verward en soms voelt het direct als niet bruikbaar. Maar laat het even bezinken, slaap er een nachtje over en bespreek het met anderen. 

Het is enorm waardevol als anderen hun kennis en ervaring met jou willen delen en je van daaruit adviseren. Wees daarvoor dankbaar en laat ze dat weten. Ook als je het advies niet toepast, juist ook dan! 

Iemand adviseren, is niet perse iemand iets willen leren. Maar iets waardevols van jezelf meegeven ter overweging. Dat maakt een advies, een gebaar.