Gespreksstof

Ken je dat, dat je een verhaal in je hoofd maakt over een situatie die nog niet heeft plaatsgevonden? Dat je alvast bedenkt wat de ander tegen je gaat zeggen of vragen, als je een gesprek gaat krijgen? Bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek, of een eerste date. Het zijn vaak situaties die we spannend vinden en waarin we onszelf niet voldoende vertrouwen.

Deze week had ik daar met iemand een gesprek over. Het gaf deze persoon nogal wat onrust.

Zodra we gaan invullen wat de ander van je zal vinden, bouwen we een spanning op. Zowel bij negatieve als bij positieve invullingen. Die spanning neem je mee in het gesprek. Wanneer je een negatief verhaal hebt bedacht, zal je minder spontaan zijn. Bij een positief verhaal kan je overmoedig overkomen. Beide leveren een spanning op die invloed zullen hebben op jouw houding. Al heb je nog geen woord gesproken, je lichaam heeft allang gecommuniceerd met jouw afspraak.

Belangrijk om te doen, is jezelf een positief gevoel voor te stellen over hoe jij je zal voelen tijdens dat gesprek. Leef je in wat dat gevoel met jou doet, geeft het je vertrouwen, rust? Maak het zo echt mogelijk, ervaar het! Door dit denkbeeldig te ervaren oftewel te visualiseren, zal je met meer vertrouwen het gesprek ingaan, doordat je het al hebt ervaren. Laat iedere verwachting over het gesprek los. Vul niks in over richtingen en bedenk geen eindscenario. Dat laat je over aan hoe het gesprek zich zal vormen. Herhaal voor jezelf een aantal keer dat je niet perfect hoeft te zijn, ook niet tijdens dat gesprek. Het gaat erom dat jij je goed voelt en je beste ‘ik’ kan zijn waardoor je een goed gesprek kan voeren.

Invullen is goed wanneer het om jezelf gaat en het positief is. Alles wat je voor een ander loopt te verzinnen is verspilde energie. Ook als je achteraf gelijk hebt. Want in die zelfde tijd had je mooi even het beste uit jezelf kunnen halen.