Onzekerheid als kwaliteit

Voor veel mensen vormt onzekerheid een blokkade om te kunnen doen wat ze graag willen. Wat ik regelmatig mensen hoor zeggen is; 

“Ik ben onzeker. Het is zo moeilijk om dat te veranderen, hoe kan ik dan bereiken wat ik wil?” 

Onzekerheid kun je niet veranderen. Je hebt te leren om op een goede wijze ermee om te gaan. Onzekerheid heeft zijn kwaliteiten zoals: zorgvuldigheid, vriendelijkheid en het inleven in een ander. Het maakt dat je keuzes overweegt en nadenkt over hoe je handelt. Wie dat niet doet, gedraagt zich al snel als een olifant in een porseleinkast.

Wanneer we in onze onzekerheden blijven hangen, gaan we onze eigen belemmeringen creëren, met in het ergste geval, onzinnige angst gedachten. Als je daarin verandering wilt, zal je eerst moeten geloven dat die verandering mogelijk is. Dat begint door anders te denken. Gedachten hebben immers invloed op hoe we handelen. Zolang je in belemmeringen blijft hangen; “...Ik ben onzeker. Het is zo moeilijk om dat te veranderen, hoe kan ik dan bereiken wat ik wil?...” ligt je focus op de belemmering en onderneem je geen actie op je doel.

Hoe dan wel?

Het helpt om te bedenken dat iedereen onzeker kan zijn. Dat een ander net zo goed als jij met zaken kan worstelen. Het gaat erom dat wanneer je een keuze hebt gemaakt die goed voelt, je niet blijft hangen in onzekerheid. Onzekerheid kan heel makkelijk verder borduren op: 'maar wat als?' en 'stel dat?' Laat die gedachten er gewoon zijn, lach erom, accepteer ze, maar geef er geen aandacht aan. Het is goed om in te calculeren wat de risico's kunnen zijn, maar leg daar niet je focus op! Zodra je weet wat je wilt en de keuze goed voelt ga je het DOEN! Al is het met knikkende knieën en zwetende oksels. Als het gevoel in je buik maar het signaal geeft; 'Dit is goed!' 

Naarmate je steeds meer op deze wijze spannende stappen zet, wordt je zelfbewustzijn groter en groeit het vertrouwen in jezelf. Je comfortzone wordt door al dat stretchen steeds groter. Je zal telkens meer ervaren dat ‘doen’ de motor is om het doel te bereiken.  

Dus ja, wij zijn allemaal onzeker. Het maakt dat we de juiste overwogen keuzes kunnen maken om vervolgens met geloof en vertrouwen, de focus te leggen op het DOEN en GAAN!