Innerlijk vuur

Wanneer je een ander geen pijn wilt doen kan je nooit eerlijk zijn, geen knopen doorhakken en niet voor jezelf kiezen. Met de keuzes die je in je leven maakt zal je soms pijnlijk het hart van de ander raken. Het zijn vervelende omstandigheden, maar horen bij het leven en persoonlijke ontwikkeling.

Mensen vertellen mij vaak dat ze het moeilijk vinden om voor zichzelf te kiezen, vooral wanneer dit consequentie heeft voor een ander. Het voelt egoïstisch en dat geeft een slecht gevoel. Het is dan ook vaak de reden dat veel mensen niet voor zichzelf kiezen en blijven doen wat ze al deden. Zolang dat goed voelt en je daar vrede mee hebt is dat niet erg, het gaat tenslotte om jou en wat jij wilt. Wanneer je kiest voor de ander, kan dat ook een keuze voor jezelf zijn. 

Het wordt anders wanneer je er geen vrede mee hebt en je je gaat aanpassen aan de wensen van anderen, omdat je ze anders pijn doet. Iemand in zijn hart raken doet pijn. Dat weerhoudt vaak het doorzetten van wat je echt wilt en kan zorgen dat je een ontevreden leven leeft. 

Besef dat goedheid zijn grenzen heeft en je er niet altijd iedereen mee helpt. Door alleen maar lief voor de ander te willen zijn, kan je niet altijd eerlijk zijn. Dat wat vanuit het hart komt is voelbaar voor iedereen, dat waar je een kunstje van maakt ook.