Verlangens uit onvrede

Het is goed om positieve gedachten te hebben en zaken positief te benaderen en vorm te geven. Maar naar mijn mening is het wel een beetje een hype geworden en zien velen iets over het hoofd. 

Op Twitter plaatste ik laatst dit bericht:

Wie beseft wat hij heeft, beseft dat wensen verlangens zijn uit onvrede’

Daar kreeg ik een reactie op. De mevrouw die reageerde, schreef dat ze het woord ‘onvrede’ negatief vond klinken. 

Dat maakte mij bewust van de tijd waarin wij leven. We hechten veel waarde aan positieve uitdrukkingen en willen het negatieve vermijden. Het zou niet goed voor ons zijn. En het klopt natuurlijk ook dat positiviteit voor geluk zorgt, alleen wil dat niet zeggen dat we niets met het negatieve hoeven te doen. Negativiteit heeft een essentiële rol in het leven, het geeft belangrijke signalen af.

Geluk houd je niet in stand door alles alleen positief te bekijken. Altijd gelukkig zijn is een onmogelijke opgave. Er zijn gevoelens van onvrede nodig om het geluk te behouden. Wanneer je onvrede voelt, is dat een signaal om bewust te worden van de situatie waarin je zit. Vervolgens heb je actie te ondernemen. Onderzoek de onvrede en dat wat je hebt te veranderen om weer in balans te zijn. Want wie het negatieve negeert komt in zijn eigen val van onmogelijkheden terecht. 

Negativiteit en positiviteit horen bij elkaar. Wanneer je op de één meer focus legt, zet je de ander in zijn schaduw. Met alleen je aandacht voor het positieve, sluit je je af van negatieve signalen. Wanneer je dit laat gebeuren loop je de kans om ziek te worden. Een burn-out bijvoorbeeld, krijgt op deze wijze alle voeding die het nodig heeft om jou op tilt te zetten. 

In alle bewegingen van het leven, zal je steeds moeten blijven voelen wat goed is en wat niet, wat bij je past en wat er niet meer bij hoort. Wanneer je wensen hebt, betekent dit dat je je wilt blijven ontwikkelen. Voor ontwikkeling heb je verandering nodig. Zet jezelf daarom steeds weer in actie wanneer onvrede zich voordoet en ga op zoek naar de oorzaak ervan.

Foto: F.J.Banga

Foto: F.J.Banga