Emmertje aandacht

Aandacht is één van de belangrijkste levensbehoeften. Zonder aandacht voelen we ons alleen, afgestoten en verlaten. Waardoor levensenergie verdwijnt. De één heeft geen moeite om aandacht te vragen, een ander stelt zich bescheiden op. Aandacht geven is iemand zien en laten blijken dat deze meetelt. Een vreemdeling begroeten op straat of je plaats afstaan in een volle trein. Er voor een ander zijn heeft een wisselwerking. Het voedt je eigenwaarde en je krijgt aandacht terug.

Voor mensen met een lage eigenwaarde is het uitermate belangrijk dat ze gezien worden. Niet vanuit medelijden of bescherming. Nee, dat juist niet. Want dan versterk en bevestig je de minderwaardigheid. Mensen met een minderwaardigheidsgevoel, hebben versterking nodig in hun eigenwaarde. Dat doe je door ze onder andere verantwoordelijkheden te geven, en om advies te vragen. Daarmee geef je jouw vertrouwen in hun zijn. 

Daarnaast zijn er mensen die zichzelf overschreeuwen. Ze vertellen graag  wat ze kunnen en hebben, en dikken dat aan. De drang om gezien en gehoord te worden is groot. Ze zoeken continue naar bevestiging dat ze oké zijn, en zijn niet graag alleen. Ook bij hen is de eigenwaarde laag. Ze hebben eveneens versterking in hun eigenwaarde nodig, die gericht is op wie ze zijn. Want het gaat niet om wat je kan en doet, het gaat om wie je bent.

Mensen met voldoende eigenwaarde stralen dat uit. Ze maken makkelijk contact met anderen en zijn toegankelijk. Ze halen meer voldoening uit wat ze doen, doordat ze met vertrouwen, vanuit het hart handelen. Ze vragen geen aandacht, maar geven het, waardoor ze veel terug ontvangen. 

Wie zegt, het niet belangrijk te vinden om aandacht te krijgen, heeft daarover waarschijnlijk niet goed genoeg nagedacht. Aandacht heeft invloed op je geluk. Het gevoel hebben dat je er toe doet. Want we doen er allemaal toe, maar helaas voelt niet iedereen die waarde. Ieder mens draagt op zijn eigen wijze bij aan de maatschappij. Hoe meer jij durft te leven vanuit je eigen kern, des te meer je jouw waarde in het licht zet. Je zal nooit gelijk zijn aan anderen, streef daar ook niet naar. Het zal alleen teleurstelling geven. Wie gaat kopiëren zal onrust ervaren omdat je, jezelf altijd moet bijstelen. Kijk naar binnen, van daaruit heb je te handelen. Beschouw anderen als inspiratie, zoals jij dat ook voor anderen zal zijn. 

En ik kan het niet laten om de Ice Bucket Challange erbij te halen. Want daarmee begon de inspiratie voor het schrijven van mijn blog. Het is een goed voorbeeld van kopieergedrag, aandacht vragen en geven. Ik wil niet flauw doen, heb zelf om veel filmpjes moeten lachen, maar is het nu echt van belang, om eerst water te verspillen voordat je geld overmaakt naar een 'goed’ doel? 

foto: Tom van der Leij

foto: Tom van der Leij