Onwetendheid

Rampen gebeuren, de één erger dan de ander. Ze hebben allemaal een oorzaak die niet direct te onderzoeken is. Zoals ik al in mijn vorige blog schreef, zijn we snel geneigd om de dingen die we niet weten een verhaal te geven, wat past bij onze belevingswijze. Ook de media heeft nieuws wat gebaseerd is op speculaties. Ze geven informatie die als waarheid wordt gepresenteerd, maar dat niet altijd is. Uiteindelijk is het aan jou of je het wilt geloven.

Het niet weten, wordt door velen ervaren als een zwakte. Vroeger werd je misschien wel uitgelachen als je voor de klas stond, en het gevraagde antwoord niet wist. Het niet weten, wordt snel met dom geassocieerd, en geeft daardoor een negatieve klank. Het kan het gevoel geven niet als volwaardig gezien te worden. Het niet weten, geeft onzekerheid. Wie zijn onzekerheid accepteert, zal slim genoeg zijn om een oplossing te vinden.

Wat als Minister President Rutte had gezegd, "Ik weet het niet”, op de eerste vraag die hem gesteld werd, over hoe nu te handelen?  Het lijkt mij een logische reactie, op de heftige gebeurtenis van het neergestorte vliegtuig in de Oekraïne. Want hoe kan iemand bij zoiets groots en ongewoons, meteen weten wat te doen? Stel je eens de reacties van de pers, en het volk voor, als Rutte had gezegd, "Ik weet het niet”…

En toch zit er kracht in onwetendheid. Wie rustig blijft, en zichzelf de kans geeft, heeft een goede basis om oplossingen te onderzoeken. Voor het niet weten telt; niet gokken, maar nadenken! Benut de kans om een onderzoek te verrichten, die je naar de feiten brengt.

Hoeveel rust zal dat deze wereld geven, als we daar meer de tijd voor nemen?