Invullen

Wat vullen we het vaak voor elkaar in. Zodra iemand iets doet wat we vreemd vinden en niet begrijpen, denken we meestal te weten waarom iemand zo handelt. Op zich is dat niet zo erg, maar als je je eigen gedrag daarop gaat aanpassen ontstaan er vervormingen. Vooral wanneer het gaat om mensen waar je veel mee te maken hebt. Wanneer je het gedrag van de ander gaat invullen creëer je een verhaal met jouw interpretatie. Je weet niet of het waar is, maar denkt dat vanuit jouw overtuiging wel te weten. Zolang je jezelf niet afvraagt of jouw invulling echt wel waar is, zal er schade in de relatie ontstaan.

Wanneer je bijvoorbeeld voor je werkgever invult dat deze jou niet vertrouwt, neem je tegenover haar of hem een andere houding aan, dan wanneer je denkt dat deze jou wel vertrouwt. Je zal meer afstand houden en de complimenten die je krijgt niet serieus nemen. Zolang je jouw verhaal blijft geloven, ontstaat er wantrouwen en wordt de relatie ontwricht. 

Het invullen voor een ander is iets wat we kunnen afleren. Wil je echt weten waarom iemand iets op zijn wijze doet, zegt, laat of nalaat, vraag het dan! En wanneer je het antwoord niet gelooft, vraag dan aan jezelf waarom je zo wantrouwig bent.

Wie continue bezig is met het invullen van het leven van een ander, leeft niet het zijne.