Anders zijn

Mijn beide armen gooi ik de lucht in. Ik leef! Ik kijk omhoog naar de eindeloze hemel, blauw gekleurd en hier en daar een prachtig wit wollig wolkje. Daarboven is zoveel ruimte en wanneer ik mijn armen wijd spreid richting de hemel en mijn blik omhoog richt, ervaar ik een enorme vrijheid. Een innerlijke kracht gevuld met blijdschap. Dit is mijn ontlading!

Soms zit het hoofd vol van de dagelijkse bezigheden, de dingen die je wilt doen, het geen je je afvraagt en de dienstbaarheid die je wilt geven. Het is fijn om er voor anderen te kunnen zijn en het geeft energie als je weet dat je hulp er toe doet. Hoe anderen het leven ervaren vind ik steeds weer heel bijzonder. Het is leerzaam, om steeds weer te mogen ontdekken dat er zo ontzettend veel manieren zijn om in het leven te staan. Juist doordat je een andere stijl hanteert kun je er voor iemand zijn die ergens in vastloopt of vernieuwende inspiratie nodig heeft. En andersom! Anders zijn is daarom juist zo waardevol. Wanneer we met een open blik naar mensen kunnen kijken die anders zijn, kun je nog meer rijkdom ervaren omdat we veel van elkaar kunnen leren. Wat helaas vaak gebeurt wanneer mensen, mensen ontmoeten die anders zijn, is de vergelijking en de goed of afkeuring die daar direct opvolgt. Wie zich los kan maken van de gedachte van goed of fout, en zijn oprechte interesse toont in de ander, zal zich verrijken met nieuwe inzichten. Het is vaak het gevoel van veiligheid en je eigen visie willen beschermen, waardoor mensen in conflict raken met elkaar. Mensen willen liever niet de verwarring toestaan, omdat het zich losmaakt van het eigen vertrouwde denkpatroon. Terwijl het echt niet betekent dat jouw eigen visie daardoor geen waarde meer heeft. En toch is dat vaak de angst. 

We kunnen elkaar juist veel geven wanneer we de ander volledig accepteren zoals deze is. Juist door te mogen zijn, juist door te laten zijn, kun je de vrijheid in jezelf bewust ervaren. Ik ben van de verwarring gaan houden omdat het mij wakker houdt. Juist daardoor weet ik wat voor mij een waardevolle aanvulling is en wat juist niet. "Hoe werkt dat voor jou?" Is dan weer direct een vraag die mij bezig houdt, zoals zoveel vragen die ik vanuit mijn interesse over het leven heb. Ik observeer veel en stel daarnaast veel vragen, dat stapelt wel eens op. Met mijn armen de lucht in, ontlaad ik mij. Steeds weer een geweldige ervaring.