Denken

Nog niet zolang geleden kwam ik in een burn-out terecht. Eén van de heftigste, experimentele ervaring in mijn leven. Het heeft mij veel verhelderende inzichten gegeven, dat ik bijna zou zeggen dat ik het iedereen gun. Maar dat doe ik niet. Wat ik wel wil doen, is mensen vertellen wat voor impact 'denken’ in je leven heeft. 

We zeggen zo vaak, "je gevoel volgen”, maar geloof mij, in een burn-out kom je erachter dat het volgen van je gevoel je niet veel goeds zal geven. In een depressie, zoals ik deze bij mijn burn-out ervoer, ben je overladen met negatieve gevoelens en angsten. Vanuit mijn hart wist ik dat mijn gevoelens mij niet uit deze burn-out zouden helpen. Met het volgen van mijn gevoelens zou ik anderen vernederen en beschuldigen. Diep van binnen wist ik dat ik bij mijzelf moest blijven. Dat was een waardevolle ingeving. Ik had dan wel geen behoefte om anderen de schuld te geven over wat mij overkwam, maar zat wel met een enorme boosheid en verdriet. Nog nooit had ik zoveel gehuild dan in deze burn-out periode. Ik bevond mij in een emotioneel moeras met een zwaar vermoeid lijf. Ik had iemand nodig die samen met mij, zonder verwijten en te wijzen naar anderen, terug kon blikken in mijn leven. Dit zonder medelijden en extra aandacht voor mijn huidige emoties. Zo vond ik een coach die open stond voor mijn zienswijze en met oprechte aandacht, samen met mij aan de slag ging.

Wat ik van deze burn-out ervaring heb geleerd, is dat je het denken kan toetsen op waarheid. En dat denken de kern is van ons handelen en manier van leven. Vanuit ons denken brengen we onszelf in een emotie. Vrolijkheid, verdriet, boosheid, mopperen, angsten en een depressie, worden allemaal aangestuurd door ons denken. We zijn sterren in het creëren van onze eigen verhalen, die grotendeels berusten op eigen invullingen en niet vanuit waarheid. Want hoe zeker weet jij wat jij denkt te weten over een ander en over een situatie...? Zodra we iets niet over een ander of een situatie begrijpen, vullen we het al snel met onze eigen ideeën in. Dit gaat veelal onbewust. We zijn grote verhalenmakers en geloven sterk in wat we zelf denken. Het wordt heel snel onze waarheid. Totdat je het gaat onderzoeken en jezelf afvraagt of het wel klopt, of je het echt wel zeker kunt weten? 

Byron Katie heeft daarvoor The Work ontwikkeld. The Work geeft je vier standaard vragen, welke ik als magisch heb ervaren. Van mijn coach leende ik het boek The Work en ik was direct verkocht. Er opende zich voor mij een nieuwe wereld. Het was een verlichting te ervaren dat al mijn verhalen niet klopten, dat al mijn angsten gebaseerd waren op eigen invullingen. En dat terwijl ik dacht een eerlijk mens te zijn die niet oordeelde over anderen….

Ons denken is continue aan het werk. Wie zich daar meer bewust van wordt kan leren om zijn/haar denken te controleren op waarheid. Het is simpel om dit in je leven te integreren. Het is niet eng, niet confronterend zoals sommige mensen denken, het is juist liefdevol en verlichtend. Naast de veroordelende gedachten over een ander, is het eveneens goed te onderzoeken welke gedachten je over jezelf hebt. Gedachten zijn krachten! Je maakt jezelf er sterk mee, of vernedert je hele bestaansrecht. Het is aan jou! De vier vragen van The Work helpen je enorm. Ze hebben een waanzinnig mooie invloed op een vredig en gelukkig leven.

Door mijn burn-out ervaring besef ik, dat leven doen is. Leven vanuit je hart en vertrouwen op wat je te doen hebt!  Zonder dat je denken blokkades vormen met bangmakende verhalen.