Benadering

De wijze waarop we de wereld inkijken bepaalt hoe we het leven ervaren. Zoals de één met angst naar een donderwolk kan kijken, kan een ander vol bewondering de contouren en kleuren aanschouwen. Iemand kan kritiek ervaren als waardevolle informatie, een ander voelt zich aangevallen en vernederd. Het is dan wel de toon die de muziek maakt, maar vooral ook hoe de ontvanger is afgestemd. 

Dat afstemmen kan je leren. Net zo goed hoe je geleerd hebt om je af te stemmen op je omgeving en gebeurtenissen. 'Zoals de ouders zingen, zo piepen de jongen’ is daar een mooie gezegde van. Wanneer je geneigd bent om snel situaties op een negatieve manier te ervaren, kan je daar verandering in aanbrengen. Daar moet je wel aan werken, want gewoontes zitten geworteld. Het bewust worden van jouw benadering is het begin. De tweede stap is kijken naar de andere wijze van benaderen, welke mogelijkheden heb je nog meer? Alles heeft twee zijdes, het is aan jou welke kant je belicht en aandacht geeft. Ons leven kleurt sombere en mooie gebeurtenissen. De wijze hoe je ernaar kijkt heeft invloed op je beleving ervan, de ernst, vrolijkheid en het bewustzijn van je geluk. Hoe meer aandacht je geeft aan alle pech in je leven, je gezondheid en aan dat wat er nog ontbreekt, vergroot je het gevoel van de beleving. Des te meer je je focus legt op dat wat mis gaat, des te minder jij je aandacht kan geven aan het geen wat wel goed gaat. Dat kan niet anders.

Laten we het eens omdraaien. Sta eens wat minder stil bij je kwalen en geef meer aandacht aan je gezondheid. Geef minder aandacht aan wat er in je leven ontbreekt en meer aan dat wat er allemaal al is.