Famke

Plezier maken in het leven, is het leukste wat er is. Lachen, dansen en spelen. Daarvan ben ik mij iedere dag bewust. 

Sinds ruim een jaar hebben wij een hondje, Famke. Het is geweldig om te ervaren hoe vrolijk zij altijd is. Als het aan Famke ligt, speelt ze de hele dag. Met een bal, stok, knuffel of een andere hond. Wat de formaten van dat alles ook mag zijn, Famke wordt er vrolijk van! Famke is niet groot, ze staat ongeveer 30 cm hoog op haar pootjes. Ze is ervan overtuigd dat de wereld om haar draait en dat alles en iedereen haar leuk vindt. Verder denkt ze niet voor anderen. Famke vindt zichzelf het belangrijkste van alles. Haar huppelende pootjes waarmee ze parmantig haar neus volgt verraden dat.  Als ze kon praten, zou haar slogan zijn; ‘Hoera! Ik leef en geniet van elk moment waar ik plezier kan maken!’

Samen met Famke kom ik veel hondeneigenaren tegen. Famke ziet de koppels al van verre lopen en gaat dan zitten wachten. In mijn ongeduld heb ik wel eens geprobeerd om haar te laten doorlopen, maar dat wil ze niet. Ze blijft zitten, dus wachten we samen. Het is tenslotte haar uitje. Dat wachten is best wel spannend voor Famke, want het is afwachten of het baasje van de andere hond even blijft staan voor een praatje en een snuffeltje, of gewoon doorloopt. Bij die laatste optie kijken Famke en ik elkaar begripvol aan, vooral wanneer de hond door zijn baasje wordt meegesleurd. Famke is op zo’n moment een ster in het omschakelen. Als ik nog in mijn gedachten zit van aah wat sneu, heeft zij alweer bedacht dat haar leven een feest is en huppelt vrolijk verder.

Op zijn minst één keer per dag, bezoeken we het grasveldje. Onder een grote hulst struik ligt daar een bal verstopt. Deze is al aardig kaal gevreten. Door wat fladders kan Famke de bal met haar bekje vasthouden. Zo vliegt ze met de bal het veld over en dan is het de bedoeling dat ik de bal afpak. Famke weet dat ze sneller is dan ik en rent daarom rondjes om mij heen. Dat maakt de pakkans groter en de spanning hoger. Op commando ‘los’, komt de bal in het gras te liggen. De spelregel is dat ik deze wegschop en we er samen achteraan hollen. Famke wint altijd. Het maakt haar niet uit hoe gek ik huppel, mij verstap, onderuit ga of de bal mistrap en mij ook niet. Het kind in mij houdt zich helemaal niet bezig met een scheur of grasvlek in haar broek. Die ontdekking doe ik thuis, met een glimlach. Een uitje met Famke, stemt mij altijd vrolijk en maakt mij los van serieuze gedachten. 

Plezier maken, lachen en spelen. Verbind ze met eenvoudige dagelijkse dingen en ervaar hoe het geluksgevoel vergroot, als je door de ogen van Famke de wereld inkijkt.