De maatschappij ligt in je eigen straatje

We zitten alweer in de donkere dagen voor kerst. Kaarsjes in huis en kerstverlichting in de tuin. Zo creëren we met elkaar sfeervolle avonden. Het naar de kerstdagen toewerken, zoals ideeën opdoen voor het diner en het uitzoeken van mooie feestkleding, is voor velen een fijne bezigheid. Er zijn ook mensen die deze periode het liefst overslaan. Omdat ze alleen zijn of een dierbare hebben verloren. De feestdagen versterkt bij velen het gevoel van eenzaamheid en verdriet van het gemis. 

Zij die deze eenzaamheid voelen, zouden de uitdaging kunnen aangaan door er anders naar te kijken. Want eenzaamheid wordt vooral gevoed door gedachten. Hoe vaker je uitspreekt dat je geen zin in de feestdagen hebt, des te sterker je het gevoel van verdriet en eenzaamheid in je hart zult voelen. Stop met “ja maar” en ga positief bij jezelf te rade wat je te geven hebt, juist met deze dagen. Voel eens welke energie dat geeft. Maak die omschakeling, want je verandert er je leven mee! 

Denk eens aan verzorgingshuizen of andere instellingen waar handen en aandacht te kort zijn. Zij zullen blij zijn met een extra vrijwilliger. Wat zal het goed voelen als je een ander met jouw aanwezigheid een feestelijke dag kan geven.

En voor hen die omringd zijn met geliefden, luxe van aandacht en gezelligheid. Kijk eens om je heen in je eigen straatje, voor wie kan jij de komende feestdagen het verschil maken? 

Als we met de feestdagen, geluk, verdriet en eenzaamheid samenvoegen, denk ik dat er veel liefde gedeeld zal worden.