Vaar op je vertrouwen

Vasthouden aan wat is, is je veilig willen blijven voelen. Het geeft ook aan dat je veranderingen spannend vindt en weinig vertrouwen in jezelf hebt om ermee om te gaan.

Toch wordt het leven opgebouwd door veranderingen. Alles groeit en verandert, ook jij. Je eigen groei gaat vaak geleidelijk en omdat je er zelf middenin staat, zie je het bijna niet eens. Het zijn vaak de mensen om je heen die je daar op attenderen en complimenten geven. We kunnen niet zonder veranderingen als we ons willen blijven ontwikkelen. Wie de tijd het liefste stil zet om de veiligheid te bewaren, loopt de kans een kluizenaar te worden. 

Veranderingen worden soms als negatief ervaren, maar wanneer de hele ontwikkeling achter de rug is, wordt het vaak als een positieve omslag gezien. Veranderingen zijn niet altijd even makkelijk. Het is vaak afwachten welke koers het schip gaat varen en of je dan nog wel mee wil. Welke andere mogelijkheden zijn er? Door onzekerheid wordt dan ook vaak spanning ervaren.

Wanneer er voor je wordt gekozen en je daardoor buiten de boot valt, zal je ook een eigen richting moeten nemen. Dat begint eerst met het accepteren dat het over is en van daaruit maak je ruimte om een nieuwe richting te kiezen. Wie zich hopeloos blijft voelen houdt die ruimte gesloten. Angst is daarin heel krachtig. Het verzamelt spookbeelden, maakt doemscenario's en zorgt ervoor dat je verzandt in het zien van onmogelijkheden. 

Bedenk dat je altijd zelf de kapitein bent van je eigen schip. Dat je zelf verantwoordelijk bent van je eigen overtuigingen. Geloof je in je angsten? Dan zal je handelen vanuit paniek en niet helder kunnen nadenken. Geloof je in mogelijkheden? Dan vaar je op vertrouwen dat ze er zijn, ook al zie je ze nog niet.

Het is aan jou welke overtuiging je aan het roer zet en welke je aan de wal laat staan.

Foto: Michael Quinn