Laat je raken

Gaandeweg we ons leven beleven en van alles op ons pad tegenkomen, willen we weleens onze gevoelens voorbij lopen. Omdat het oponthoud zou kunnen geven en het doel in de weg zou staan. Gevoelens negeren is voor een tijdje mogelijk en best even vol te houden. Je kan er andere gevoelens overheen zetten, door er anders over te denken. Dat is natuurlijk manipulatie en jezelf misleiden. Voor een korte termijn werkt dat wel. Ik denk dat we het allemaal wel eens doen omdat gevoelens je makkelijk kunnen overheersen en daardoor onzeker maken. Er zijn immers situaties waarin je soms net die emotie niet kan gebruiken, omdat je nog even verder moet.

Maar ja, alles wat je wegstopt is natuurlijk niet echt weg, je houdt het ergens verborgen. Het vindt met de tijd zijn weg toch wel om je weer te raken en dan zul je er wat mee moeten doen. Want wie continue zijn gevoelens wegdrukt, zal hetzelfde ervaren als een bal die je onder water blijft drukken en toch steeds weer naar boven schiet. Dat kost energie waardoor je vermoeid zal raken.

Als je beter leert omgaan met je gevoel zal je ervaren dat je er ook kracht uit kan halen. Ja, ook uit het gevoel van verdriet, pijn en angst. Dat doe je door je gevoel te erkennen en te vertrouwen dat je er niet bang voor hoeft te zijn. Je gevoel accepteren geeft al veel ruimte en je respecteert jezelf ermee. Je bent niet verplicht om in een slachtofferrol te duiken, alles mag je raken zonder dat jij er een slachtoffer van hoeft te zijn. 

Kijk je angst, verdriet en pijn in de ogen, duik er niet voor weg. Erken ze, ze zijn een deel van wie jij bent. Je mag pijn voelen, want pijn maakt je krachtiger als je je er niet tegen verzet. Hoe meer jij je verzet, des te meer pijn je zal ervaren. Ga de pijn aan en voel hoeveel kracht je bezit. Je mag verdrietig zijn en je ervan ontladen, dat lucht op en geeft ruimte om weer dicht bij jezelf te zijn. Je mag bang zijn, maar vlucht niet. Kijk naar je angst, is het waar wat het je wijs wil maken? Is het terecht om erin te geloven? 

Wie blindelings voor zijn angsten vlucht zal zich bezeren. Dus kijk ernaar en onderzoek de waarde ervan. Alleen het feit al, dat je naar je emoties kan kijken als iets wat bij jouw hoort en er mag zijn, zal al voorkomen dat je erin verzandt door ze groter te maken dan ze werkelijk zijn.